Observatieafdeling
Observatieafdeling
Meestal is het snel duidelijk welke woonzorglocatie past bij de zorgbehoefte en wensen van cliënten. Maar soms is nog niet helder wat de zorgvraag is, of ontstaat er thuis plotseling een acute situatie. In zulke gevallen kunnen ouderen tijdelijk naar de Observatieafdeling in Venlo voor extra observatie en screening.
Tijdens het verblijf in de Observatieafdeling komt er een diagnose en volgt er een advies over de gewenste woonvorm en welke zorg er nodig is. Dit helpt om daarna een passende woonzorglocatie te vinden waar iemand de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.
Voor wie is de Observatieafdeling bedoeld?
Het tijdelijke verblijf in de Observatieafdeling bij D’n Horstgraaf in Venlo is bedoeld voor cliënten met (het vermoeden van) dementie, vanuit de volgende situaties:
Ouderen die thuis wonen of uit het ziekenhuis komen, waarbij het vermoeden bestaat dat er sprake is van dementie en dat zeer waarschijnlijk een beschermde woonvorm nodig is.
Ouderen die thuis wonen, waarbij de diagnose dementie al gesteld is. Als zij te maken krijgen met een plotselinge verandering in de gezondheidssituatie of het wegvallen van de mantelzorger, is een acute (crisis)opname nodig.
In de Observatieafdeling brengen we de zorgvraag, wensen en behoeften in kaart. Dit helpt de cliënt en familie en naasten om meer duidelijkheid te krijgen in de zorgbehoefte en passende mogelijkheden. Daarna volgt een aanmelding bij afdeling Zorgbemiddeling van De Zorggroep. Daar kijken we samen welke locatie(s) geschikt zijn en waar een cliënt terecht kan.
Behandelteam
In de Observatieafdeling werkt een multidisciplinair behandelteam. Dit team bestaat uit een specialist ouderengeneeskundige, een psycholoog, verpleegkundigen, verzorgenden en een coach dagbesteding en welzijn. Als het nodig is, dan zetten we gespecialiseerde therapie, zoals fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie in.