Ga naar hoofdonderdeel

Eerste cliënten gestart met beeldzorg

Eerste cliënten gestart met beeldzorg

14-10-2024

Op vrijdag 6 september ging de pilot voor beeldzorg van start: zorg die via beeldscherm aan cliënten wordt verleend door een team zorgmedewerkers die zijn gespecialiseerd in het bieden van zorg op afstand. Beeldzorg wordt gezien als een belangrijk hulpmiddel bij het efficiënter organiseren van zorg met het oog op de toekomst, waarin zowel de zorgvraag als het personeelstekort naar verwachting zal toenemen. 

Beeldzorg leent zich bij uitstek voor handelingen waarbij een zorgmedewerker niet noodzakelijk fysiek aanwezig hoeft te zijn bij de cliënt. Denk hierbij aan het zetten van een (insuline)spuit, het controleren van medicatie-inname of toezien op wondzorg; een deel van de cliënten en hun mantelzorger(s) kunnen deze vormen van zorg met de juiste instructie en begeleiding prima zelf uitvoeren. Niet alleen krijgt de cliënt hierdoor meer regie op zijn leven; het werken via beeldscherm levert ook tijdswinst op voor de zorgmedewerker in de wijk die minder vaak op en neer hoeft te reizen. Ook de mantelzorger kan via beeldzorg worden ondersteund en ontlast. 

Hoe het werkt
De cliënt ontvangt beeldzorg via een tablet van De Zorggroep met daarop speciaal voor senioren ontwikkelde software. Vanachter hun computer kunnen de medewerkers van Team Zorg op Afstand cliënten en hun mantelzorger(s) live begeleiden of met hen meekijken. “Door onze collega’s in de wijk op deze manier te ondersteunen, houden zij meer tijd over voor de cliënten die hen echt thuis nodig hebben”, aldus een van de medewerkers. Hoewel het in het begin nog even wennen is, realiseert de eerste deelnemende cliënt zich dat beeldzorg een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst. “Over tien jaar zijn we waarschijnlijk niet anders meer gewend.”

Sociale functie
Bijzonder is dat de tablet niet alleen een hulpmiddel is bij het uitvoeren van beeldzorg, maar dat deze ook een sociale functie vervult; zo kunnen cliënten de tablet bijvoorbeeld ook gebruiken om te beeldbellen met familie en vrienden, spelletjes te doen of te kletsen met andere cliënten in Nederland die in het bezit zijn van de tablet.

Pilot
De pilot start kleinschalig met 12 cliënten. Als alles volgens plan verloopt, schaalt De Zorggroep eind dit jaar op naar 50 cliënten.