Project Balans: balans tussen privé en werk
Project Balans: balans tussen privé en werk
Sinds een jaar werkt De Zorggroep aan een vernieuwende rooster- en planningsmethode, “Project Balans” genaamd. Doel van het project is om medewerkers meer grip en rust te geven in hun werkroosters en zo werk en privé beter op elkaar af te stemmen. Tegelijkertijd zorgt dit project ervoor dat de zorgverlening optimaal en efficiënt verloopt. Om deze visie waar te maken, is sinds kort een nieuwe functie in het leven geroepen: capaciteitsadviseur. In dit artikel maak je kennis met de persoon achter deze functie: Bart Bogers.
Nieuwe functie, nieuw gezicht: maak kennis met Bart Bogers
Bart Bogers (56 jaar) is geboren en getogen in het Brabantse Son en woont inmiddels in het Noord-Limburgse Wellerlooi met zijn vrouw, dochter, zoon en hun trouwe viervoeter. In zijn vrije tijd geniet Bart van wandelingen, het kijken van films en af en toe loopt hij een rondje golf. Die laatste hobby houdt hij vooral in gedachten voor zijn pensioen, zegt hij lachend.
Sinds augustus werkt Bart als capaciteitsadviseur bij De Zorggroep. Met meer dan twintig jaar ervaring in zorglogistiek (ziekenhuizen, GGZ, jeugdzorg en revalidatie) neemt hij waardevolle kennis en frisse inzichten mee. “De zorg voelt als een natuurlijke plek. Ik vind het mooi om processen te optimaliseren en samen te werken aan betere zorgverlening,” legt hij uit. Bart voelde zich dan ook direct welkom bij De Zorggroep: “Ik werd warm ontvangen door collega’s die stuk voor stuk betrokken zijn bij hun werk en bij elkaar. Hoewel het een grote organisatie is, voelt het als een verzameling kleine, hechte teams die zelfstandig werken maar met elkaar verbonden zijn.”
Balans tussen werk, privé, zorg én de organisatie
Bart’s rol binnen De Zorggroep is ontstaan in het kader van Project Balans, met als doel balans te creëren op drie fronten: voor medewerkers, voor cliënten en voor de organisatie zelf. In de rol van capaciteitsadviseur richt hij zich op het strategisch en tactisch niveau van capaciteitsmanagement. Bart kijkt naar hoe de planningsprocessen zijn opgezet en hoe teams elkaar kunnen ondersteunen, vooral met de huidige personele uitdagingen: “Ik kijk naar manieren waarop teams flexibel kunnen samenwerken, zodat als het ene team personeel tekortkomt, een ander team kan bijspringen.”
“Goed roosteren gaat niet alleen over het leveren van zorg op het juiste moment,” zegt Bart, “maar ook over het creëren van rust en regelmaat voor onze medewerkers. Als werk en privé in balans zijn, kunnen mensen op de juiste manier aan de slag blijven.”
Als onderdeel van het Projectteam Balans treedt Bart ook op als een van de begeleiders binnen tranche 3 en is hij lid van de Stuurgroep Balans.
Project Balans biedt een herhalend rooster, zodat medewerkers beter weten waar ze aan toe zijn. “Natuurlijk kan dit soms betekenen dat je tijdelijk vastzit aan een rooster dat niet ideaal voelt, maar de voorspelbaarheid biedt tegelijkertijd rust.” Bart kijkt bovendien verder dan de huidige projectfase en richt zich op het borgen van deze nieuwe werkwijzen na afloop van het project en het doorontwikkelen daarvan. Dit is cruciaal om de balans te behouden in een dynamische omgeving.
Samenwerken in tijden van personeelstekort
Hoewel Project Balans structuur biedt, benadrukt Bart dat een roosterproces op zichzelf geen oplossing biedt voor het personeelstekort. “We hebben te maken met capaciteitstekorten. Er is wel budget voor zorg, maar de mensen zijn simpelweg niet beschikbaar. Dan kun je een mooie roostermethodiek hebben, maar als er gaten in het rooster vallen, moeten we soms improviseren om de zorg te leveren die nodig is.” Naast het verbeteren van de balans tussen werk en privé voor medewerkers, zoeken we ook naar manieren om de zorg anders in te richten. Dit betekent dat we vaker kijken naar mogelijkheden om met minder zorgmedewerkers te werken, door meer gebruik te maken van informele zorg en ondersteunende hulpmiddelen, zonder de continuïteit en kwaliteit van zorg uit het oog te verliezen.
Een positieve blik op de toekomst
Bart kijkt met vertrouwen naar de toekomst van Project Balans en zijn rol hierin. Hij benadrukt dat rust en regelmaat niet alleen ten goede komen aan de cliënten, maar ook aan de medewerkers. Zijn boodschap aan collega’s binnen de sector Wonen: “Project Balans is bedoeld om hen te ondersteunen. Het is belangrijk om Balans te zien als een hulpmiddel, niet als tovermiddel om de capaciteitstekorten op te lossen. We doen er alles aan om een rooster te creëren dat goed aansluit bij zowel onze cliënten als onze medewerkers. Een goed roosterproces kan helpen om het overzichtelijker te maken. En daar draag ik graag aan bij.”
Met zijn nieuwe functie binnen De Zorggroep hoopt Bart niet alleen bij te dragen aan rust en voorspelbaarheid, maar ook aan een duurzame toekomst voor medewerkers en cliënten. “Project Balans is nu nog een project, maar het moet uiteindelijk geen project blijven; het moet een manier van werken worden en dat doen we samen.”