Ga naar hoofdonderdeel

Duurzame zorg

Duurzame zorg

De Zorggroep wil van waarde zijn bij het realiseren van een betekenisvol leven voor inwoners, medewerkers, vrijwilligers en de lokale gemeenschap. De zorg staat onder druk. Door vergrijzing neemt de vraag naar ondersteuning en zorg toe, terwijl het aantal medewerkers afneemt. Dit dwingt ons om dingen echt anders te doen. Maar dit biedt ook kansen om aan de behoefte van veel mensen te voldoen: namelijk langer, met een goede kwaliteit van leven, thuis blijven wonen. Als ze door omstandigheden toch moeten verhuizen naar een meer beschermde woonomgeving, zorgen we ervoor dat ze ook daar wonen zoals thuis.

Om dit te bereiken, is de afdeling Duurzame Zorg van groot belang bij De Zorggroep. We onderzoeken duurzame zorg voor nu en de toekomst, gericht op leven, wonen en welzijn. We vinden antwoorden in Positieve Gezondheid en vitale gemeenschappen, waarbij de kracht van mensen in de buurt een belangrijke rol speelt. In deze gemeenschappen hebben inwoners aandacht voor elkaar, helpen ze elkaar en stimuleren ze een betekenisvol leven. Dit betekent dat ze dingen doen die belangrijk voor hen zijn en hen gelukkig maken. Ook spelen jongeren een rol: zij wonen op verschillende woonzorglocaties voor een lagere huurprijs en ondersteunen de bewoners, bijvoorbeeld door samen activiteiten te ondernemen zoals een cake bakken of een wandeling maken. Daarnaast zetten we slimme hulpmiddelen en technologie in om de zorg te optimaliseren.

‘GeWoon Thuis’
De Zorggroep zet stevig in op nieuwe woonbegeleidingsconcepten die uitgaan van het principe dat iedereen ‘thuis’ woont. Momenteel wordt dit nieuwe woonbegeleidingsconcept toegepast in Sevenum en bij de Ruysdonck in Blerick. De groei van het aantal mensen met een zorgvraag vangen we op in hun thuissituatie. De huidige verpleeghuizen transformeren we naar beschermde woonomgevingen in een vitale gemeenschap, als onderdeel van en verbonden met de omgeving. Verhuizen proberen we zoveel mogelijk te voorkomen. Als het toch nodig is dat mensen in een meer beschermde woonomgeving komen wonen, zorgen we ervoor dat ook daar mensen thuis zijn: ze leven hun eigen leven zoals zij dat gewend zijn, op een plek die voor hen als thuis voelt, met de mensen om hen heen die er daarvoor ook waren. We stimuleren, waarderen en organiseren de contacten met het (informele) netwerk en werken vanuit gelijkwaardigheid met hen samen.

In juni 2024 zijn we een strategische samenwerking aangegaan met VGZ om GeWoon Thuis verder te ontwikkelen.