Ga naar hoofdonderdeel

Contactclown

Contactclown

Bij De Zorggroep werken verschillende, speciaal opgeleide, contactclowns. Je kunt ze herkennen aan de rode neus, vrolijke kleding, subtiele schmink en opvallende accessoires. Ze zijn herkenbaar als clown maar het zijn geen entertainers. Elke contactclown is anders en uniek, en werkt vanuit zijn of haar authentieke zelf. 

Contactclown

De contactclowns werken in locaties van De Zorggroep waar mensen met dementie of niet-aangeboren hersenletsel wonen. Doel van het bezoek aan een bewoner is om hem of haar uit de innerlijke leefwereld te halen. De contactclown probeert om contact te maken in de emoties en reacties die er op dat moment zijn.  

Als er bijvoorbeeld geen spraak meer aanwezig is, kijkt de contactclown welke andere zintuigen geprikkeld kunnen worden om contact te maken. Dat kan gaan via mimiek, beweging, klank en muziek. Door de speelse en ongedwongen manier van doen, ontstaan vaak de mooiste momenten en gebeuren de meest verrassende dingen. Soms is dat zingen of lachen, maar soms ook gewoon twee paar ogen die ergens samen naar kijken.  

De contactclown maakt verbinding, zorgt voor een veilige omgeving en haalt de bewoner even uit het isolement. In dat samenspel geldt voor hen beiden alleen het hier en nu. Niks moet en alles mag. De cliënt mag zichzelf zijn in zijn of haar wereld. Er is geen oordeel. De contactclown stemt af, luistert en gaat voor een ontmoeting van hart tot hart. 

Kosten en vergoeding 
Aan de inzet van een contactclown in een locatie van De Zorggroep zijn geen kosten verbonden. 

Contactclown Lotje met haar hondje

Kan ik dit zelf aanvragen?

In de locaties van De Zorggroep wordt de contactclown ingezet op verwijzing van het zorgteam, een  psycholoog of arts. U hoeft dus zelf geen aanvraag in te dienen.