Ga naar hoofdonderdeel

Vitale gemeenschappen in de praktijk

Vitale gemeenschappen in de praktijk

16-10-2024

Wat is een vitale gemeenschap? En hoe kan deze bijdragen aan het welzijn van ouderen? In een podcast van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L), vertellen Jessica Zeegers, coördinator/coach dagbesteding en welzijn in locatie Sevenheym/Schoutstraat in Sevenum en Quincy Merx, promovenda van Universiteit Maastricht daar meer over. 

Quincy doet sinds januari 2023 onderzoek naar vitale gemeenschappen en is betrokken bij ons Project GeWoon Thuis in Sevenum. Daar transformeren we, samen met het dorp, een traditionele woonomgeving (Sevenheym en Schoutstraat) naar een nieuwe beschermde woonomgeving voor mensen met een zware ondersteuningsvraag.

Blijven meedoen
“In het dagelijks leven maken we allemaal deel uit van een gemeenschap”, zegt Quincy. “Denk aan een sportclub, collega’s of je buurt of wijk. Op het moment dat iemands zorgvraag toeneemt, zien we dat diegene steeds minder betrokken wordt in zijn of haar gemeenschap, terwijl het zo mooi zou zijn als iemand wél gewoon kan blijven meedoen. Ik ben heel enthousiast over het project in Sevenum omdat ik de gemeenschap heb zien groeien sinds de start. Je ziet steeds meer kenmerken ontstaan van een vitale gemeenschap en dat vind ik heel leuk om mee te maken!”

Steeds meer verbindingen
Jessica is vanaf het begin betrokken bij GeWoon Thuis in Sevenum. “Wat ik heel tof vind om te zien, is hoeveel verbindingen er in het afgelopen jaar al tot stand zijn gekomen en hoe onze bewoners daardoor meer onderdeel blijven van Sevenum. Er is steeds meer samenwerking in het dorp en tussen de inwoners, van jong tot oud. Daar word ik echt blij van. Onlangs was het Huiskamerfestival, waar we het over hebben in de podcast, en daar was dit zo duidelijk zichtbaar. Het was echt een topdag!”